Agenda

Voorbije agenda items

vrijdag
15
feb 2019

Themabijeenkomst ooit ga je dood. Over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking

 

Dr. Gabriëlle van de Graaf, arts Verstandelijk Gehandicapten en Palliatief arts, komt vertellen over de specifieke problematiek van palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Aan bod komt onder meer gedrag als communicatiemiddel, pijnbeleving en besluitvorming in de palliatieve fase. Daarnaast gaan we in gesprek met een mantelzorger die (samen met haar zussen) gezorgd heeft voor haar broer met een perking. Uiteraard is er veel gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. 
Aanmelden via info@stib-breda.nl of 076 750 32 00
Deelname is gratis.
Locatie: StiB, heerbaan 100, Breda
Tijd:10.00-12.00(inloopvanaf 9.30uur)
Voor mantelzorgers en vrijwilligers

 

Bijna doods ervaring - drs. Maureen Venselaar (lezingencyclus Zuylen 2018-2019)
zondag
17
feb 2019

Bijna doods ervaring - drs. Maureen Venselaar (lezingencyclus Zuylen 2018-2019)

 

De vraag naar het leven na de dood is eeuwenoud. Maar heden ten dage krijgen we er een bredere kijk op via de bijna-doodervaring (BDE). Desondanks is hier nog geen eenduidige verklaring voor. Hoe komt het dat mensen op de grens van het leven ervaren dat ze uit hun fysieke lichaam gaan met een lichaam van lichtenergie? Of dat ze opnieuw (zelf)bewust zijn? Geen pijn meer voelen? Of met grote snelheid door een tunnel langs maan en sterren reizen, naar een andere hemelse werkelijkheid? Ondanks de quest naar een antwoord is één ding duidelijk: BDE’ers zijn ervan overtuigd dat ze iets hebben ervaren van het leven na de dood. De lezing van Maureen Venselaar geeft u troostvolle prachtige vergezichten over het leven na de dood en een schitterende liefdevolle hemel. Daar vindt iedereen – volgens BDE’ers – zijn eindbestemming, en zal men eerder overleden dierbaren terug zal zien. Venselaar neemt u stap voor stap mee op deze wonderlijke laatste reis. De uiteenzetting wordt afgewisseld met fragmenten uit concrete ervaringsverhalen.

 

De weduwe en de Dokter - Mariska van Veenen en Margot Verkuylen (Lezingencyclus Zuylen 2018 - 2019)
zondag
17
mrt 2019

De weduwe en de Dokter - Mariska van Veenen en Margot Verkuylen (Lezingencyclus Zuylen 2018 - 2019)

 

Mariska en Margot hebben elkaar gevonden in hun missie om het praten over doodgaan normaler te maken. Deze interactieve lezing gaat over hoe je dat doet, het hebben over doodgaan. Als de dood nadert en het leven bedreigd wordt, vraagt dit om palliatieve zorg. Om goede palliatieve zorg te verlenen is het belangrijk dat deze zorg tijdig wordt ingezet. Dit gebeurt in de praktijk nog lang niet altijd. Het is in de maatschappij nu eenmaal niet gewoon om over het levenseinde te praten.

Doodgaan doen we allemaal, maar weinig Nederlanders bespreken met hun naasten en hulpverleners welke voorkeuren zij hebben rond zorg en behandeling in de laatste levensfase. Wanneer start de palliatieve fase nu eigenlijk? Hoe bespreek je dat? Hoe praat je met elkaar over de

laatste levensfase en de dood? Wat kom je bij jezelf tegen als je het over doodgaan hebt? Wat is palliatieve zorg? En welke medische beslissingen rond het levenseinde kunnen gemaakt worden? Wat is bijvoorbeeld palliatieve sedatie? En wat is het verschil met euthanasie?

Meer informatie